Billigare med charter – än reguljärflyg

Företag som arbetar mycket internationellt har stora summor att spara på resekostnaderna. Det gäller i stort sett oavsett om man reser mycket med flyg, båt eller tåg. På både tåg och flyg är priset rörligt och kan ändras dag från dag. När det kommer till flygresor kan priserna till och med ändras timme för timme. Detta helt utifrån efterfrågan.

En generell regel är att boka lång tid i förväg. Det gäller exempelvis på SJ då de billigaste biljetterna går först och det blir dyrare ju närmare man kommer avresedatum. Det samma gäller för reguljärflyg. Ju närmare avresedatum desto högre pris. Men det betyder inte att det alltid är bäst att planera i förväg. Det finns nämligen en annan väg att gå.

Ett exempel kan tas från de sista minuten resor som Flygresor.se erbjöd den 17:e augusti 2016. Det gick då att köpa en sista minuten-resa till Berlin för 617kr. Tur och retur med fem dagar i Berlin.

Om man istället valde att gå via deras sökmotor och välja ett datum betydligt längre fram blev resultatet dyrare. I ett test valdes avresedatum 17:e december och hemresa fem dagar senare. Det bästa priset som kunde erbjudas var 725kr.

I just detta exempel är skillnaden relativt liten men med viss fördel till sista-minuten-resan. Det belyser ändå fördelen med att se på detta alternativ om en resa ska bokas.

Den sista-minuten-resan som används i exemplet ovan var med avresa dagen efter gällande datum. Den som valde att göra en vanlig sökning på reguljärflyg, med avresedatum dagen efter, fick det lägsta priset på 1464kr. Här är den stora skillnaden. Det var dubbelt så dyrt att boka den reguljära resan mot att ta en sista-minuten. Men det är inte alla företagare som tänker på detta alternativ när resan ska bokas.

Den som absolut måste åka ett exakt datum kan med fördel välja att boka resan med god marginal i tid. Men den som kan vara lite flexibel, och ha lite is i magen, kan istället vänta till det är en vecka kvar och försöka hitta en resa som är hälften så billig. I vissa fall kan det till och med vara billigare att boka en sista-minuten-resa med tur och returbiljett – trots att man bara använder biljetten ena vägen.

 

Post Author: Svante