Resebolagen får kritik för avbetalningskostnader

Vissa resor behöver bokas snabbt – väldigt snabbt. Även om inte pengarna alltid finns. Detta vet många av resebolagen som därför erbjuder olika finansieringslösningar.  Med kampanjer som ”Avbetalning utan ränta” lockas många resenärer att köpa resan på en kortare tids avbetalning. Men detta upplägg får resebolagen kritik för – och detta återkommande.

Orsaken är att den räntefria avbetalningen även innefattar några fasta kostnader. Den som väljer en ”räntefri avbetalning” får hos många resebolag betala en uppläggningsavgift och sedan en aviavgift vid varje månad.

För de som köper resor för de lägre summorna kan det till och med vara billigare att teckna ett privatlån. Detta förutsatt att det är ett privatlån utan uppläggningsavgift och aviavgifter förstås. Visserligen skiljer det inte enormt i kostnad och det är inte skillnaden i kronor och ören som kritiken handlar om utan att man lyfter upp ”räntefritt” mot kunden och sedan tar ut flera hundra kronor i avgifter.

Detta visar ett räkneexempel.

En kreditgivare erbjuder ett privatlån med enbart ränta som avgift. Räntan kan räknas vara på 5% för att göra räknejämförelsen tydlig. En person vill åka på en resa som kostar 10.000kr och tar därför ett privatlån. Personen räknar med att betala tillbaka lånet på 3 månader (ett kvartal) och kommer därmed betala ca 165 kr i ränteutgift (förutsatt att återbetalning inte sker innan dess).

Detta kan jämföras mot det räntefria lån som Ving erbjuder. Avbetalningen kostar 295kr i uppläggningsavgift och betalas första månaden. Sedan tillkommer 29kr i aviavgift varje månad. På tre månader innebär detta alltså en kostnad på 336kr.

Som nämnts ovan är skillnaden inte stor i kronor och ören. Det är även enklare att välja avbetalningsalternativet. Men att Ving (och andra resebolag) får kritik för deras upplägg är däremot relativt lätt att förstå.

Post Author: Svante