Vilket flygbolag har bästa bonussystemet?

Vilket flygbolag har bästa bonussystemet?

De flesta stora flygbolag har ett bonusprogram av något slag. En väldigt stor del av alla flygpassagerare är också medlem i ett bonusprogram. Det kan dock vara krångliga regler för de olika bonusprogrammen och inte heller helt lätt att utnyttja de poäng man har lyckats skrapa ihop. Det kan skilja sig åt ganska mycket när det gäller bonussystem hos de olika flygbolagen, hur de är utformade och vilka regler som gäller för att samla ihop poäng och att utnyttja poängen. Många frågar vilket flygbolag som har det bästa bonussystemet, men det är en smaksak som bland annat beror på hur ofta man flyger och vart man flyger.

Samla poäng

Generellt sett krävs det att man måste vara över 18 år för att kunna bli medlem i ett bonusprogram. Ett bonusprogram hos ett flygbolag brukar gå ut på att man samlar poäng varje gång man flyger och ibland också om man gör andra saker. Dessa poäng kan sedan användas till nya resor, men ibland också till att handla med, hyra bil med och så vidare. Poängen kan kallas för olika saker, till exempel points, cash points, miles, avios eller bara poäng. Poängen finns bara kvar under en viss tid, vanligen tre eller fem år. Viktigt att veta är att vissa flygbolag inte ger bonuspoäng för sina allra billigaste biljetter. Samtidigt finns det också flygbolag som ger mer bonuspoäng ju högre serviceklass man väljer att åka i på planet. En del flygbolag har kopplat bonuskortet till ett kontokort, till exempel MasterCard eller American Express och då får man poäng på alla köp som man betalar med kortet. De flesta bonussystem finns i flera olika nivåer och man börjar alltid längst ner för att sedan klättra högre och högre i bonusprogrammet.

Utnyttja poäng

De poäng man samlat ihop kan man alltså utnyttja, till exempel till bonusresor. Skulle poängen inte räcka fullt ut kan man lägga till kontanter för att få den resa man vill ha. Värt att veta är att bonusresorna sällan är helt gratis, även om man har lyckats samla ihop poäng så att det räcker. Skatter och avgifter brukar nämligen tillkomma ändå. Det kan också finnas andra restriktioner och villkor när det gäller att utnyttja poängen. Till exempel kanske du inte kan sitta vart du vill i planet när du reser med bonuspoängen. Reser man mycket i jobbet kanske man samlar på sig många poäng, men då är det viktigt att tänka på att om bonuspoängen sedan ska användas privat så är de skattepliktiga och man måste dessutom lämna in uppgifter om detta till sin arbetsgivare. En del flygbolag kräver att bonuspoängen bara kan utnyttjas hos dem, medan andra samarbetar med andra flygbolag så man kan använda bonuspoängen till en resa även om det är flera olika flygbolag som trafikerar sträckan. Förutom att betala resor för bonuspoängen kan poängen också användas till att uppgradera resan till en högre serviceklass eller för att betala för övervikt på bagaget.

Post Author: Svante