Få bästa priset på Arlanda Express

Få bästa priset på Arlanda Express

År 1999 invigdes Arlanda Express, vilket innebar att en gammal önskan äntligen uppfylldes. Diskussioner kring en järnvägsförbindelse mellan Stockholms Centralstation och Arlanda flygplats har funnits länge. Redan under 1980-talet var man väl medveten om att antalet flygpassagerare skulle komma att öka mycket kraftigt under de kommande åren. En tredje landningsbana behövde byggas. Samtidigt fanns det ett krav på utsläppstak, nämligen en maxgräns för hur mycket miljöskadliga föroreningar som fick släppas ut i luften. Därför insåg man att man skulle komma att behöva avlasta vägtrafiken till och från flygplatsen med ett spårbundet alternativ. I november 1999 var det alltså dags att inviga den nya tågsträckan. Idag åker omkring 10 000 resenärer varje vardag med Arlanda Express, vilket motsvarar mer än tre miljoner resenärer årligen.

Arlanda Express kör 19 timmar om dygnet och i normalfallet går det ett tåg varje kvart. Under högtrafik går det ett tåg var tionde minut. Resan mellan Stockholms Central och Arlanda tar 20 minuter. Med buss tar samma sträcka dubbelt så lång tid. Men att ta tåget går inte bara dubbelt så snabbt, utan priset är också det dubbla. Arlanda Express är det dyraste sättet att åka kollektivt till Arlanda och i en undersökning som genomfördes för några år sedan kom Arlanda Express på tredje plats bland Europas dyraste flygtåg, vilket inte är en särskilt smickrande utnämning.

Rabatter på Arlanda Express

En ordinarie biljett för en vuxen resenär på Arlanda Express kostar 280 kronor. Tur och retur kostar 530 kronor, men det finns också en sextimmarsbiljett som kan användas om tur och returresa görs inom sex timmar. En sådan biljett kostar 340 kronor. Pensionärer hade tidigare en pensionärsrabatt, men den är numera borttagen. Ungdomsrabatt och studentrabatt finns däremot fortfarande kvar. I övrigt finns det främst två sätt att få bästa priset på Arlanda Express, antingen genom att åka så många personer som möjligt eller genom att boka biljetten så tidigt som möjligt. Det är gratis för barn under 18 år att åka med Arlanda Express så länge barnet åker med en vuxen. Som mest kan fyra barn åka gratis tillsammans med en betalande vuxen. Åker man två vuxna tillsammans betalar man endast 300 kronor, vilket är en rejäl rabatt jämfört med två enkelbiljetter. Tre vuxna resenärer som reser tillsammans betalar 400 kronor och fyra vuxna tillsammans betalar endast 500 kronor. Det gäller dock då att man reser under torsdag till söndag eller på en röd dag. Åker man med Arlanda Express ofta kan man köpa resekort med 10, 25 eller 50 resor och dessa kort är opersonliga, vilket kan göra att många delar på samma kort. Det finns också ett årskort, men detta är personligt. Boka-tidigt-rabatt gäller endast på enkelresor och vid köp online. Den finns i tre olika steg beroende på hur tidigt man bokar biljetten. 14 dagars förköp ger 10 procents rabatt, 30 dagars förköp ger 30 procents rabatt och 90 dagars förköp ger 45 procents rabatt. Viktigt att veta är dock att dessa biljetter varken är omboknings- eller återbetalningsbara.

Post Author: Svante