Är första klass på X2000 värt pengarna?

Är första klass på X2000 värt pengarna?

X2000 är Sveriges mest populära tåg. Det som gör X2000 till ett så speciellt tåg är att det är Sveriges snabbaste tåg. Det kommer sig av att X2000 har en unik förmåga att luta i kurvorna. Tåget har en maxhastighet på 200 km/h och det rullar från Sundsvall i norr till Köpenhamn i söder. År 2015 firade X2000 25 år i svenska folkets tjänst. Detta firas med att X2000 nu kommer att upprustas och moderniseras under de närmsta åren.

Om X2000

X2000 är alltså ett koncept bestående av svenska snabbtåg. Fordonstypen heter egentligen inte X2000 utan formellt heter den X2. X2000 är nämligen bara ett varumärke som SJ har registrerat i Sverige och i flertalet andra länder. Det är Kalmar Verkstad och ABB som gemensamt har tillverkat denna tågtyp och anledningen till varför dessa X2-tåg har köpts in av SJ är just för att de är byggda för att kunna köras med hög hastighet även på gamla, kurviga järnvägar. Tack vare den speciella teknik som tågen är byggda med så kan X2-tågen tillåtas att gå snabbare genom kurvor än andra tågtyper – faktiskt ända upp till 30 procent högre hastigheter än för konventionella tåg. Tack vare den speciella korglutningen som X2-tågen har på vagnarna så blir också passagerarnas komfort betydligt bättre än i andra tågtyper. Idag är X2000 den vanligaste persontågstypen längs de större fjärrtågslinjerna i Sverige. X2000 introducerades den 4 september 1990 och sedan dess har fler än 25 miljoner resor gjorts. Under 2005 totalrenoverades alla X2000-tåg och förseddes med bistro, eluttag vid varje sittplats och trådlös internetuppkoppling. Nu är det återigen dags för en upprustning av X2000-tågen. Det beräknas kosta flera miljarder kronor och kommer att vara den största investering som SJ gjort sedan de köpte in X2-tågen. SJ kommer under de kommande åren att byta ut både styr- och drivsystem i tågen. De kommer att bli mer driftsäkra, mer punktliga och mer energieffektiva. Det första nya ombyggda X2000-tåget kommer att tas i drift i slutet av 2016 och några år senare beräknas det sista tåget vara ombyggt och klart.

Första respektive andra klass

På SJ:s X2000-tåg finns uppdelningen i första respektive andra klass. Om man reser i första klass så reser man alltid med högsta komfort och service. Sätena är extra breda och man har lite mer benutrymme än i andra klass. Som resenär i första klass får man också tillgång till SJ:s lounger på centralstationerna i Stockholm och Göteborg.  Man har ständig möjlighet till kaffe, te, vatten och frukt. Reser man före klockan 09:00 får man gratis frukost. Reser man senare än så finns det för förstaklassresenärerna möjlighet att förbeställa dagens rätt på de flesta sträckor. Som andraklassresenär reser man förstås också bekvämt och bistron finns att tillgå på de flesta sträckorna. Det ingår gratis surf med 4G oavsett om man åker första eller andra klass. Vilket man väljer, första eller andra klass är alltså en smaksak, även om förstås första klass ger lite mer bekvämlighet under resan samt tilltugg.

Post Author: Svante